Menneisyys kummittelee

Sitä tietää alkavansa vanhentua kun entisen nykyisyyden näkee hieman eri valossa… Ehkäpä ikään kuin ulkopuolisen silmin.

Onkohan muilla samanlaisia fiiliksiä?

Tags:

15 kommenttia - “Menneisyys kummittelee”

  1. keijjo Kirjoittaa:

    Sun töistä on puhuttu ihaillen. Mutta sä ite et arvosta niitä mitä minä ja eräät muut, eli Tositarinoita Limingasta, joka on upeasti piirrettyä ja raikasta, kiinnostavaa niidenkin mielestä jotka eivät ole sarjakuvalinjalaisia. Se LKO:n esite taas oli jopa huikean taitava. Noi unijutut on hämmentävän tunnelmallisia.

    Että ei sun taidoissa mitään vikaa ole, ymmärtääkseni myös se kama mistä itse pidät, on kohderyhmän keskuudessa tykättyä, mutta sitä en kommentoi kun se ei ole läheistä.

  2. Aura Kirjoittaa:

    Lähinnä viittasin tässä noihin juttuihin mitä tein joskus 18-19-vuotiaana… Sain 10 vuotta sitten hämmentävän paljon julkisuutta kun ottaa huomioon että olin täysin harrastelijatasolla. Suurin osa nykyisistä 15-20 vuotiaista tekee parempaa jälkeä kuin meikäläinen silloin. Oma teoriani on että manga oli pikkuhiljaa nousussa ja olin yksinkertaisesti ainoita joka sitä tosissaan teki. Mulla oli silloin todella epärealistiset käsitykset kaikesta, mutta aika monella sen ikäisellä varmaan onkin.

    Suomimangalle en edelleenkään usko olevan kysyntää, pseudomanga ei maailmallakaan ole mitenkään järin suosittua vaikka markkinat ovat paljon isommat kuin täällä. (Dramacon nyt selvästi suosituimpia.) Tai no, tiedä vaikka joku täällä löisikin itsensä läpi… Jos vain on julkaisukanava millä tehdä se.

  3. Kaisu Kirjoittaa:

    Mä olin kauheen innostunut sarjakuvista ja niitten tekemisestä kun menin sillon ensimmäiseksi vuodeksi Liminkaan. Onneksi menin sinne lähinnä siksi että oppisin piirtämään paremmin ja käyttämään välineitä, mun juonet ja sen semmoset ei olleet mitenkään kovin ihmeellisiä silloin eikä ne ole sitä vieläkään. 😛 Mulle kuvapäivikset on just se oikea tapa tehdä edes jotain.

    Limingassa huomasin kyllä että kaikilla oli enemmän taitoa kuin minulla. Ja olin kaikkia vanhempi sielläkin. 😛

  4. verna Kirjoittaa:

    Joo, mä muistan kun luin susta Ilta-Sanomista ja luin sun strippejä… Eli kuulin susta paljon ennen kuin tavattiin edes Limingassa. Muistan myös että jotkut tykkäs sun jutuista jo silloin (yks tuttu oli ihan himofani), ja osa oli vähän kriittisempiä.
    Mulla ei oikeestaan sillai ole omaa kokemusta liian aikasesta julkisuudesta, muuta kuin että oli se yksi lehtihaastattelu (mä en muista mihin, mutta me oltiin siel haastateltavana samaan aikaan jonku kolmannen tytön kanssa), ja sitten se Tennarin näyttely. Ja kyllä mun vanhat kuvat vähän nolottaa, ja en usko että ansaitsin ees niin paljoo huomiota. Ja Anime-lehteen ei ois koskaan pitänyt tehdä sarjakuvaa, ei musta ollu siihen laisinkaan. 🙁
    Manga-huuma siinä 2000-luvun alussa oli kyl vähän erikoinen tapaus… Ja onhan niitä vaikka mitä kaiken näkösiä paskoja ”How to draw manga” kirjoja, joiden tekijä ei tiedä yhtään mitään mistään hyvästä piirtämisestä, joka on ihan tajutonta että sellasille edes maksetaan rahaa.

    Mutta sä oot kuitenkin saanut ”nimee” itselles joka ei voi olla huono asia(?), ja uskon että sun jutuille on kysyntää, oli ne sit pseudo-mangaa tai sun päivistyylisii juttui, jotka on viihdyttäviä ja osaan kuvitella Hesarin sunnuntai-osiossa. XD

    Ja Kaisu: Musta sulla oli enemmän taitoa kuin joillain, mitä muistelen muiden kuvia. Sun kuvissa on aina ollut oma viehätys, muistuttaa mua lastenkirja kuvituksista. Sun kortit etenkin on ollut aina ihania.

  5. arua Kirjoittaa:

    Kaisu: Samaa mieltä Vernan kanssa, et todellakaan ollut huonoin linjalla…

    Verna: Voisin kuvitella että aika moni oli (ja on yhä) hyvin kriittinen, sain suhteettoman paljon huomiota taitoihini nähden. Vois kuvitella että aika moni on äkeissään siitä että ”eihän se osaa edes piirtää”. Kymmenen vuoden takaiset jutut on kyllä niin järkyttävää kuraa ettei ole tosikaan. :/ On eri asia tehdä kömpelöitä virheitä kuin piirtää luontevaa ei-realistista jälkeä. Liian aikainen julkisuus on kyllä huono juttu: silloin oli esillä ja jälki oli mitä oli, nyt se on vähän parempaa ja ei näy enää missään. Sinänsä huvittavaa että on ollu vuosikymmen sitte haastatteluissa ja nykyään yhä aloittelija, ehkä se kertoo jotain. :S
    Sun jutut taas on mun mielestä Limingasta lähtien ollu teknisesti erittäin hyviä, osaat sekä realistisen että pelkistetyn tyylin… ja myös sarjakuvan mikä näkyy kuvapäivismerkinnöissä erittäin hyvin. Nättejä kuvia osaa piirtää monet, mutta hahmoille on vaikeampi saada ilmettä ja persoonaa.

  6. keijjo Kirjoittaa:

    Mää en ikkää unoha sitä Kaisun labyrintti-sarjista.

    Mää paljastan Vernuska, että kun näin sun eka sarjiksen, joka oli jonkin Skuupi-duu-koiran aiheinen (en ollu ikinä nähny), luulin että olet kopioinu sen ja muutkin hahmosi, kun se oli niin hyvin piirretty. Sitte järkytyksekseni totesin että tää sarjislinja on täys hyvii piirtäjiä.

    Muuten, Anniina Salminen piirsi taannoin mangana reportaasin Iltasanomiin Kallion yöstä, oli poliisin matkassa kattomassa ja valokuvaamassa tukimatskua. Nyt se artikkeli on voittanu jo pari palkintoo maailmalla. Aika lailla on edetty kun manga kelpaa reportaasityyliksi :D.

  7. arua Kirjoittaa:

    Mä ihmettelen kyllä jos Anniina ei lyö itseään läpi, teki sitten mangaa tai ei. Suomesta löytyy kyl muitakin joista olen aika lailla myös varma että kysyntää on.

  8. verna Kirjoittaa:

    Mä en kyllä nää sua enää vaan ”aloittelijana”, vaikka tällä hetkellä vähän taisteletkin sarjakuva-alan kanssa. Oon ollu välil tosi kade siitä kuinka saat juttua jostain täysin ”tyhjästä”.
    Mulla tuntu olevan enemmän ideoita (vaikka suurin osa tyhmiä) 8 vuotta sitten. En ole vielkään varma tuliko musta liian itse-kriittinen vai meneekö college-kiireiden piikkiin, etten saa mitään aikaan (kahden viikon päästä ohi, jess!)

    Keijjo: Se oli siitä kuinka olin kauhuissani kun sain tietää että Scooby-Doosta oli tulossa 3D-leffa.

    Mäkin kuulin siitä Anniina Salmisen reportaasi-jutusta, mä en ole tosin nähnyt muuta kuin sen sarjisblogi-juttuja. Ois kiva nähdä itse reportaasi.

  9. arua Kirjoittaa:

    Verna: Itsekriittisyys. 😛 No, ehkä kiireetkin vaikuttavat. Kadehdin niitä joilla on niin paljon tarmoa ja kunnianhimoa että jaksavat puurtaa suurisuuntaisten projektien kanssa. Ehkä me ollaan vaan liian wanhoja ja wäsyneitä kaikki. Nuoret jyrää meitin. 😛

    Mä yritän kokeilla tehdä jotain ”tositarinatyylillä”, mutta se tuntuu vaativan jotain lisäystä että voi tehdä fiktiivistä juttua. Hahmoja ei ole tarpeeksi erinäköisiä, menevät helposti sekaisin. Sarjakuvahahmon pitäisi olla tunnistettava. Ja heti kun kokeilee jotain lisäyksiä tuntuu siltä että se näyttää kopiolta jonkun muun tekemästä. Mutta kokeilu jatkuu.

    Kun luin Natsume Onon Not Simple-alpparin totesin että hyvin vähällä saa todella hyvän sarjakuvan aikaan. Tositarinoissa on vähän se että a) ne ovat wanhoja ja tyylini on muuttunut niistä ajoista ja b) niistä tuli sellaisia kuin ne ovat sen takia että ne on tehty Limingassa siinä ympäristössä ja niistä tapahtumista ja ihmisitä silloin vuosia sitten. Sitä ei voi enää toistaa. Ihan sama mitä teen niin se ei enää ole sama asia.

  10. arua Kirjoittaa:

    Ai joo, tuli vielä mieleen, eihän Tositarinoissa edes onnistunut ihmisten kuvaaminen läheskään yhtä hyvin kuin muiden kuvapäiviksissä: piirsin liikaa samaa sen sijaan että olisin kattellu ympärilleni. Esim kaikki hahmot puhuivat samalla lailla vaikka oikeasti kaikilla oli omat fraasit ja puhetyylit ja Väinöllä oli muutamaa viimeistä lukuun ottamatta silmät jatkuvasti auki.

    Mäkin taitaisin tarvita käsikirjoittajan että voisin siihen kokeilla modattua tositarinatyyliä, mikäli saan tehtyä jotain mitä oikeasti voi käyttää.

  11. keijjo Kirjoittaa:

    Muuten. En kannusta sua kohteliaisuuttani tai edes siksi että tykkään susta (mussukka), vaan itsekkäistä syistä: haluan nähdä tositarinoiden, unihölmöilyjen ja niiden yksien kaltaisia sarjakuvia.

    Se että tositarinahahmot puhui sillai ku puhui, teki niistä sun sarjiksia, eli sun ääni puhui, sun tulkinta pupesta ja titasta jne. Eihän puppe ollu tuommoinen, se oli arua-puppe. Mutta toimi niin pijun hyvin.

  12. arua Kirjoittaa:

    Yritän tehdä sellaisia, mutta en haluaisi pitäytyä vain päiväkirjamerkinnöissä… Toistaiseksi en ole saanut toimivia hahmoja tuolla yksinkertaisella tyylillä, tuntuu siltä että niihin olisi pakko välillä lisäillä jotain, erilaisia silmiä tms, ja ne alkavat heti näyttää jonkun muun tekemiltä, täsmälleen samanlaisia olen nähnyt tsiljoonassa yksnkertaisesti piirretyssä mangassa/muussa sarjakuvassa. Hahmoihin olis pakko saada jotain ilmettä, ne alkavat heti näyttää kuvapäivisten hahmoilta. Ja kuvapäiviksestäkin ihmisillä on toisinaan vaikeuksia tunnistaa henkilöitä tai jopa itsensä(!).

    Hahmot pitäisi kuitenkin erottaa toisistaan, ja sitä olen pähkäillyt.

    Kyl mä jotain aion tehdä nyt kun olen lähes työtön ja aikaa on. Sitä en lupaa että enää julkaisisin omakustanteita, mutta aattelin nettisivuille kuitenkin laittaa jotain sarjakuvaa.

  13. keijjo Kirjoittaa:

    Calpurnion Cutlass-sarjakuvassa ei ole kasvoja mutta silti ilmeitä 😀 Jätä ilme lukijan vastuulle.

    Tunnistamisessa on häikkää, mutta sitä on joskus elokuvissakin. Onko tuo nyt se sama tyyppi, tulee kysyneeksi. Ehkä sisältö senkin kestää.

    http://lambiek.net/artists/c/calpurnio.htm

  14. arua Kirjoittaa:

    Oon tainnut joskus törmätäkin tohon. Joo, kehonkieli korvaa ilmeet, mun pitäis kyllä petrata sitäkin sillä heti kun piirtää huolellista hahmoista tulee kumman jäykkiä.

  15. Kaisu Kirjoittaa:

    Verna, Aura ja Keijjo, joo siis en usko että olin mitenkään erityisen huono, kun harjottelin kuitenkin ahkerasti ja kehityin ihan oikeasti parempaan suuntaan. 😛 Muilla vaan oli paremmat ideat. Tykkään edelleen siitä labyrintti jutusta, se oli tosi onnistunut. Mutta moni muu minun jutuista ei ollu.

    Verna, ja auran kans samaa mieltä siinä että minustakin sinä osaat monenlaisia tyylejä. Tykkään tosi paljon niistä realistisemmista jutuista mitä olen nähnyt.

Jätä vastaus