Historiani teen kanssa

Lukemista:

Pirkko Arstila: Teen ystävän kirja
Pekka Nihtinen: Kiinalainen Teekirja
Helena Petäistö: Tee teematka!

Tags:

32 kommenttia - “Historiani teen kanssa”

 1. Mirabean Kirjoittaa:

  <3 <3 <3 ihan huippumerkintä tämä! Kokeilemalla oppii ja saa sitä kokemusta 😀 Erehdysten kautta voittoon. Olet hyvällä asialla !

 2. arua Kirjoittaa:

  Olen vihreän teen hauduttamisessa ihan n00b, ja sen kanssa tulee vain jatkuvasti uusia kysymyksiä. Pitäiskö hankkia toinen pannu vihreälle ja valkoiselle teelle ja pyhittää nykyinen hieman pinttynyt pressopannu vain mustalle? Pitäskö hankkia pieni kannu että voi hauduttaa kätevästi samat oolongit monta kertaa eikä tarvi tehdä kerralla litraa kun juo yksin? Pitäskö hankkia kunnon vedenkeitin jostain ulkomailta vai lämmittää hankalasti hellalla? Johtuuko tekemäni huono vihreä tee väärästä lämpötilasta, siitä etten ole pyhittänyt sille omia astioita vaiko kenties molemmista? Jos säilytän lapsang souchongia omassa purkissaan, voiko sitä purkkia enää käytää mihinkään muuhun vai riittääkö perusteellinen tuulettaminen?

  Ei ole kivaa että vihreän teen tekeminen on arpapeliä: nyt siitä tuli hyvää, nyt ei…

 3. Ida Kirjoittaa:

  …mulla on lämpömittari just teeveden lämpötilan mittaamista varten. Ostin kun olin hankkinut Théhuoneelta ja The Ouncesta niin fancyä teetä et halusin keittää ne todella huolella. Teen kanssa saa hienostella ihan siinä missä kahvinkin. Tee-elitisteillä on aina hauskempaa!

  http://www.crema.fi/fi/products/unknown/thermometer.html

 4. arua Kirjoittaa:

  Tähän asti olen vain yrittänyt tulkita kuplia, ja usein siitä on tullut ihan hyvää. Mutta viime aikoina olen taas alkanut juoda enempi vihreää teetä, ja veden lämpötila on vaikeampi arvata kuin mustaa tehdessä. Mietin esmes sitä että kuinka paljon vesi pääsee jäähtymään jos kannua ei tajua lämmittää kunnolla (riittääkö perinteinen huuhtominen vai pitäskö se lämmittämällä lämmittää). Lämpömittarin päätin hankkia, mutta en ole kerinnyt ostaa vielä. Vedenkeitin on myös ollut harkinnassa. Veden keittäminen hellalla on vain tuskaista, varsinkin kun tossa mun hellalla kestää 15-20 minuuttia lämmittää kattilallinen vettä.

  En kyllä tajua miksi vihreän teen oikea lämpötila on elitismiä, siitähän tulee helposti pahaa. No, tietenkin Suomi on täynnä trendikkäitä ihmisiä, jotka juovat kitkerää vihreää teetä (usein vielä pussiteetä) koska se on terveellistä… : D

  Onneksi Suomessakin alkaa jo olla runsaasti tee-elitistejä, sekä myös kahvielitistejä, jotka ymmärtävät ettei se pannuun palanut ole tie autuuteen.

 5. verna Kirjoittaa:

  Oonko mä toi joka kutsuu sua elitistiksi? : D

  Ja onko tää syy miksi sun sarjisblogi on nimeltään ”Jäähtynyttä kahvia”? Oon jonki aikaa ihmetelly kahvi-aiheista blogin nimeä, kun sä et tunnu kahvista pahemmi enää piittaavan.

 6. arua Kirjoittaa:

  Mua on monet kutsunu elitistiksi, se on ruumiillistuma heistä kaikista.

  Tää blogi itse asiassa oli ”Jäähtynyttä kahvia” kun vielä join jonkun verran kahvia, mutta en sitten viitsinyt vaihtaa nimeä kun tavallaan se on pätevä näinkin…

 7. verna Kirjoittaa:

  Jos mä kutsun sua ”tee-elitistiksi”, mä en tarkota loukata sua. Mua pelottaa ainoastaan sellaset elitistit joiden mielestä jokin asia TÄYTYY ehdottomasti tehdä oikein, ja jos sä et tee asioita ”oikeella tavalla”, oot automaattisesti ihan perseestä. Eli niin kauan kun et rupea nipottamaan (mulle ainakaan) miten teetä kuuluu tehdä/juoda ja kuinka kuumassa vedessä, se on ok. Mun tapa valmistaa teetä on kuitenki varmaan niin alkeellista sun tapoihin verrattuna. Mä en jaksa sillä lailla panostaa mun teehen, tai edes kahviin. Niin kauan kun kahvi ei ole purukahvia tai liian laihaa tai pannuun palanutta, oon suht tyytyväinen …ellei ala närästää.

  (Tuli vaan elitismistä mieleen, että joskus oon esmes törmänny netissä sarjakuva-elitisteihin, joiden mielestä vaan tietynlaiset sarjakuvat on oikeeta sarjakuvaa ja kaikki muu on ihan shaissea ja vaan tyhmät teinit tykkää jostain mangasta jne. Sellaset ärsyttää.)

 8. Keijjo keijo.ahlqvist@gmail.com http://www.keijjo.net/wordpress/ Kirjoittaa:

  Te ootte outoja.

 9. arua Kirjoittaa:

  No hätä, toi elitismiheitto oli lähinnä vitsi. 😀 Oikeasti olen törmännyt niin moniin, joiden mielestä on heti kummaa hifistelyä jos ei juo pusseja, ja vielä enemmän se, että ei tee vihreää kiehuvaan veteen.

  Jos teemaailmaan uppoaa syvemmälle, yhdestä jos toisestakin tulee äkkiä elitisti… Mutta pohjimmillaan siinä ei ole muuta kuin se, ettei teestä tule liian vahvaa tai että se ei kärvenny pilalle. Hennommat teet menevät pilalle todella helposti, siksi suuri osa suomalaisista luulee että vihreän teen kuuluu maistua kitkerältä.

 10. arua Kirjoittaa:

  Niin, tai jos vesi ei ole tarpeeksi kuumaa, teestä tulee laihaa. Eli noissa lämpötiloissa on vähän sama kuin se miksei ruokaa kannata polttaa pohjaan, vaikka kypsyysaste onkin jokaisen oma makuasia – kuten se millaista ja kuinka vahvaa teetä haluaa juoda.

  Mun oli kyllä kerran pakko sanoa kun ilmeni, että joku vihreää teetä nimenomaan terveellisyyden takia juova teki sen kiehuvaan veteen – jälkeenpäin hävetti että miksi piti taas avata päänsä, mutta sitten taas toisaalta, jos joku juo sitä TERVEELLISYYDEN takia, kannattaa huomauttaa jos hän polttaa ne terveelliset ainesosat pois liian kuumalla vedellä.

 11. Keijjo keijo.ahlqvist@gmail.com http://www.keijjo.net/wordpress/ Kirjoittaa:

  Ruuan kanssa alan kallistua siihen että kuumentaminen todella tuhoaa ravintoarvoa. Joten miten olisi teen kylmähauduttaminen, ehkä sitä voisi liottaa puoli vuotta pimeässä ja johtaa bassoääniä läpi? Tai uuttaa spriihin?

 12. arua Kirjoittaa:

  No pahoittelut että sanoin sen ääneen, mutta sille on ihan totta syy miksei herkempiä teelaatuja tehdä kiehuvaan veteen. -__-’
  Kuin myös sille miksi kahviin laitetaan tarpeeksi puruja ettei siitä tule laihaa.

 13. verna Kirjoittaa:

  Hihittelen täällä vaan Keijon kommentille.

 14. arua Kirjoittaa:

  Kaikki viittaa siihen että mä olin oikeassa. : P

 15. verna Kirjoittaa:

  Mun pitää kai sit tulla sun luo kokeilemaan ”oikein valmistettua” vihreää teetä. Ensimmäisen kerran kun sitä koskaan kokeilin, se oli ihan kauheeta kitkerää litkua. Nyt rupesin miettimään oliko se sitten valmistettu ”väärin”. : D

  Ehk sun pitää kutsua Keijjoki, niin että se ymmärtää mistä oikeen marmatat. Ehkä saat uuden arvonimen: ”etevä sarjakuvapiirtäjä ja teenkeittäjä …..mussukka?”.

 16. arua Kirjoittaa:

  No, jos se oli ”kitkerää litkua”, niin todennäköisesti se oli valmistettu väärin. Joko liian pitkä haudutusaika, liikaa teenlehtiä tai liian kuuma vesi, tai ne kaikki yhdessä = takuuvarmasti kitkerää litkua. Jotkut vihreät teet voi olla hieman kirpakoita, mutta niiden ei kuulu olla niin kitkeriä ettei niitä voi juoda.

  Mun luo sitä ei kyl kannata tulla juomaan, sillä en osaa valmistaa sitä satavarmasti oikein.

 17. verna Kirjoittaa:

  Onkohan olemassa koulua mistä saisi tutkinnon teenkeitosta? Sit pääsisit pätemään. : D

  ”Päteä” on muuten hieno sana. En millään löydä hyvää/osuvaa englanninkielistä vastiketta.

 18. arua Kirjoittaa:

  Ainakin jos haluaa opiskella japanilaista teeseremoniaa.
  Mä tarttisin vaan sen mittarin että viimeinkin tietäisin millon vesi on oikean lämpöistä, ei olisi enää arpapeliä.

 19. kaisu Kirjoittaa:

  Kyllä sinä haudutat hyvää teetä, ainakin ne mitä mä olen sun luona maistanut. 😛 Ja anteeksi se hifistelyksi sanominen. Mikä tahansa voi olla hifistelyä, kuten kahvinkeittokin. Mutta ihan sama. Hyvä tee on hyvää. Eikös mittareita saa ihan tavallisesta kaupasta? http://www.kokkiman.com/shop/haku/prod__4878_Ter%C3%A4ksinen%20yleisl%C3%A4mp%C3%B6mittari esim tuo vaikuttaa ihan ok:lta, diginäyttö, teräksinen ja vaikuttaa ainakin kestävältä hankinnalta jos et sitä mittarillista pannua löydä?

 20. Keijjo keijo.ahlqvist@gmail.com http://www.keijjo.net/wordpress/ Kirjoittaa:

  Toi oli kuitenki sarjakuvana malliesimerkki kuinka kiihkottomalla, seikkaperäisellä kerronnalla saa toisen kiinnostumaan asiasta josta ei muuten olisi kiinnostunu. Jos piät viherteekestit joihin Verna tulee, tulen mäki.

  Mää oikeesti rakastan sun sarjistyyliä.

 21. arua Kirjoittaa:

  Aattelin hankkia sellaisen missä ei ole patteria, jos niitä on (toi Idan linkkaama näytti sellaiselta).

  Me ollaan Kaisun kaa juotu aina mustaa teetä, se on helpompi saada sokkona oikein. Tänään kokeilin vihreää pienissä erissä teekuppeihin, yhdestä tuli hyvää ja toisesta plääh.

 22. rama Kirjoittaa:

  Täältä voit hankkia oikein tosi elitisti-teetä (^_^)
  http://yukoono.se/
  Mukana seuraa aina myös tarkat haudutusohjeet sekä eka että seuraaville haudutuskerroille! Olen aina tykännyt senchasta, mutta tää Yuko Onon perheen (perhe on japanilaisia teenviljelijöitä) oma ”eliitti”-sencha (jota haudutetaan 70° vedessä vain 45!) oli uskomaton elämys. Tällä hetkellä suosikki on hojicha, sekä kylmänä että kuumana.

  Juu, olen usein ihmetellyt miksi kahvista saa hifistellä ilman että muut alkavat nillittää elitismistä, mutta teestä ei. Toisaalta, maailma on täynnä ihmisiä jotka ilmeisesti ovat syntyneet ilman makuaistia ja joille kelpaa mikä tahansa moska…

 23. rama Kirjoittaa:

  Hupsis, 45 SEKUNTIA piti kirjoittamani. Miksi mä aina oikoluen vasta lähetettyäni viestin??

 24. kjjo Kirjoittaa:

  Mie taas en ole koskaan tavannu kahvielitistiä, vain tee-, ruoka-, polkupyörä, akvarellivärinappi ja viinielitistejä. Kahviharrastushan on vahtia sitä, kuinka monta kolikkoa on huoltoaseman keittimen kannun alla ja monesko sentti pohjasta lukien sattuu mukiin.

 25. rama Kirjoittaa:

  Hahaha, huisa kuvaus (^_^). Juu, isommassa kaupungissa asuessa tulee pakostakin nähtyä ja kuultua ihmisiä jotka ovat hyvin tarkkoja papujen alkuperästä, paahdosta, valmistustavasta jne. Ei sen puoleen, kyllä hyvä espresso maistuu allekirjoittaneellekin, silloin tällöin. Pannu- ja keitinkahville en ole koskaan oikein oppinut.

  Toisaalta, piirtäjien keskeinen välinehifistely on yksi elämän hauskuuksista!

 26. arua Kirjoittaa:

  Isoissa kaupungeissa on jo vaikka kuinka paljon kahvielitistejä. Muuten täällä juodaan yleisesti aika surkeaa kahvia ja teetä. Kahvinkeitinkin pitäisi puhdistaa välillä, eikä kahvipannulla saisi kaataa vettä säiliöön, sillä siinä menee mukana kahvin rasvaa, joka taas tönkkiintyy kahvinkeittimeen. Jos keitin tekee pahaa kahvia, syy on usein tuossa.

  Mutta ei teen oikeaoppinen hauduttaminen ole mitään elitismiä!! Siis niin kauan kun ei nouda vettä keskiyöllä jostain hiton pyhien apinoiden valvomasta lähteestä. Oikea haudutus on verrattavissa siihen ettei kahvista tule liian laihaa litkua tai että sitä ei kiehuta pohjaan kun sitä lämmittää uudestaan levyllä. (Ja kaikkihan me tiedämme että lämmitetty kahvi on aika karmeaa.) Eihän sekään ole elitismiä ettei samoja paistinrasvoja käytetä puolta vuotta. Tsiisus.

 27. rama Kirjoittaa:

  Asiaa!

  Onneksi suurin osa kahviloista alkaa siirtyä irtoteihin pussien sijasta. Nyt kun vielä saisi kunnon irtoteetä niiden karkkimakujen sijaan niin ei niin ärsyttäisi maksaa samaa hintaa kuin kunnon kahvikupista…
  Aura, hihkaise jos olet tulossa Tukholmaan, täällä on useampi ihan oikea teehuone joissa kannattaa käydä maistelemassa ja laitan mielelläni listan osoitteineen!

 28. arua Kirjoittaa:

  Ja kunpa sitä irtoteetä ei laitettaisi kahden pannullisen verran yhteen kuppiin…

  Helsingissäkin on nykyään useampi liike joista saa kunnon teetä ja jopa juoda sitä, muutama kahvila ja yksi teehuone. Mutta niihin pitää varta vasten mennä, yleensä siinä peruskahvilassa on tee kamalan kitkerää tai sitten tarjolla vain niitä pusseja…

 29. Miikael Kosmos Kirjoittaa:

  Elitismi on usein sitä että ollaan omahyväisiä ja parempia siksi että tehdään jotain muka paremmin kuin muut, joten sanalla on huono sävy. Kieltämättä tuollainen elitismi onkin melko hedelmätöntä. Hifismista taas tulee mieleen audioharrastajat jotka eivät kuuntele musiikkia, vaan testiäänillä kokeilevat päivittäin että äänentoisto on täydellinen. Ei sekään nyt viisasta ole.

  Elitismi on tietyllä tapaa toki viihdyttävää. Aina löytyy ihmisiä joiden mielestä espresso on ainoa oikea kahvi, tai tietyllä tapaa tehty suodatinkahvi vaikka kahvi on musulmaanien juoma.

  http://xkcd.com/915/

 30. Keijjo Kirjoittaa:

  Ostin Euroshopper-kahvia. Se maistuu erilaiselta kuin kalliimmat kahvit, mutta on täysin minun päätettävissäni onko se hyvää vai pahaa. Kun lapsena maistoin eka kerran kahvia ilman sokeria ja maitoa (niin kuin sen nykyään juon) ja se oli pahaa, samoin viina. Sitten mut aivopestiin että se on hyvää. Nykyisin pidän kahvin mausta, vaikka tuskin pitäisin ellei se potkaisisi virkeyttä. Muita sosiaalisesti opittuja makuja olivat sinappi, ketsuppi, punaviini ja etikkatuotteet. En käytä niitä enää kun en tarvitse.

  Asiat aistivat erilaisilta. Elitismi on sitä, että päättää jonkin yleispätevästi, ”muidenkin mielestä”, paremmaksi kuin toisen, vaikka mitään objektiivista perustetta ei olisi.

  Vrt. mädäntynyt ruoka on itsestäänselvästi pilaantunutta, kunnes löydetään ruokalajeja joiden herkullisuus perustuu mädättämiseen. Toisaalta kun on vakuututtu että vivahteikkuus, aromien rikkaus, on laatua, joku alkaa hifistellä ”puhtaalla”, selkeällä. Kun ollaan varmoja että pitää olla kallis kamera ennen kuin saa tuotettua hyviä kuvia, käynnistyy trendi kuvata jollain lomolla tai polaroidilla tärähtäneitä tarkentamattomia värivääristyneitä kuvia.

  Kyllä, elitismi ja hifistely on ilmiöitä joilla pyritään nousemaan yläpuolelle tallaamalla juntin päälaelle. Eihän se haittaa mutta paljastaa riittämättömyyden ja ainoan tavan korjata riittämättömyyttä, polkea muita alemmas.

 31. rama Kirjoittaa:

  Ongelmahan tuskin on että ihmisten maku on yksilöllinen, ja makuaistin tarkkuus vaihtelee suuresti, vaan se, että ajatellaan vinosti ”niistä toisista” jotka eivät jaa omaa näkökulmaa.

  Eli, jos Auran lailla tykkää esm vihreästä teestä ei ole outoa siitä, että teen haluaa nauttia parhaalla mahdollisella tavalla. Sen sijaan olisi elitististä katsoa nenänvartta pitkin niitä jotka eivät ”ymmärrä” oman makuelämyksen päälle. MUTTA on aivan yhtä elitististä kääntää oma ymmärtämättömyytensä hyvyydeksi (eli nillittää siitä että joku haluaa hauduttaa ja juoda teensä eri tavalla vaikka omasta mielestä Liptonin pussitee olisi ihan jees). Elitisti-sanan käyttö toisesta ihmisestä on tällöin heitto, jolla paikataan omaa alemmuuskompleksia.

  Maku, kuten kaikki muukin tässä universumissa, on suhteellista. E näe mitään syytä olla pitämättä asioista jotka eivät ole muiden mieleen, mutten myöskään pidä tarpeellisena kieltää muilta nautintoja jotka eivät merkitse itselleni mitään.

 32. arua Kirjoittaa:

  Teehän selvästi aiheuttaa keskustelua, yksikään vanha postaukseni ei ole saanut näin montaa kommenttia sen jälkeen, kun se on vajonnut uudempien alle. 😀

  Liptonin pussiteen (ja muiden halvempien teepussien) kanssa on vain valitettavasti niin, ettei niiden laatu ole hyvää. Teelehtien maku kärsii mitä pienemmäksi jauhoksi ne murskaa, ja pahojen puheiden mukaan pusseista löytyy muutakin kuin teenlehtiä. Mausta se olisi helppo uskoa, jos mukaan jauhetaan esim oksia, se vaikuttaa makuun.

  Mutta makuja on monia, joku saattaa ihan oikeasti tykätä leivästä, jota on jatkettu sahajauhoilla… tai kahvista, joka on kiehutettu ja poltettu pohjaan. Tai einesruuista, joiden maku saadaan lisäaineilla ja sokerilla. Itekin tykkään selaisista ruuista, jotka jonkun mielestä on varmasti tehty väärin. Mutta mielestäni ei ole elitismiä vaatia kunnon ruokaa, oikeaa teetä ja kenkiä, joita ei ole tehty tarkoituksella hajoamaan nopeasti. Sitä paitsi hyvälaatuiset teelehdet voi hauduttaa useita kertoja, ja ne tulevat halvemmaksi kuin ”halvat” teepussit, joissa on mukana enemmän markkinamiesten aivopesua kuin oikeaa halpuutta.

  terveisin: ”Luulin pitkään inhoavani teen makua, kunnes sain maistaa oikein haudutettua, murskaamattomista lehdistä tehtyä juomaa, joka yllättäen olikin hyvää”

Jätä vastaus