Valosaaste


Lisätietoa:
Syke.fi: Valosaaste – vakava ympäristöongelma?
Valon varjopuolet – perustietoa valosaasteesta -julistesarja
Save the Night in Europe
International Dark-Sky Association
Ursa: Valosaaste sokaisee

Tags: , , ,

9 kommenttia - “Valosaaste”

 1. Puppe Kirjoittaa:

  Siks mä tykkään asua maalla, nykyään. Tervajoella on säkkipimeää öisin. Paitsi nyt kesää kohti.. mutta ei siis valosaastetta, kovinkaan paljoa. Varmaan eka kämppä ikinä, missä ei ikkunoista floosaa joku hullu keinovalo.

 2. arua Kirjoittaa:

  En edes muista milloin olen itse nähnyt kunnon tähtitaivaan… Limingassa nyt ainakin näkyi enempi tähtiä vaikka en muista kuinka valaistua siellä loppujen lopuksi oli. Sen muistan että me niitä katseltiin kun tultiin kaupasta, ja ihmeteltiin sitä satelliittia(?) missä oli tikku.

  Tosin mitä tähtitieteeseen tulee, ilmeisesti himmeimpiä kohteita ei välttämättä näe enää edes maaseudulla kun jossain on aina asutuskeskus joka hohkaa taivaanrannassa. Observatoriotkin saavat paeta syvemmälle metsään, niin sanotusti.

 3. kjjo Kirjoittaa:

  Jotenkin ristiriitaista kuitenkin kun puolet vuotta yöllä on valoisaa. Saamelaisilla ei ole enempää rintasyöpää kuin muillakaan. Äänisaaste minut saa riutumaan.

 4. arua Kirjoittaa:

  Äänisaaste on myös ongelma, erityisesti meressä, missä se aiheuttaa stressiä eläimille. Siellä on paikoin niin kova mökä että valailla on vaikeuksia kommunikoida. Ja en mäkään haluaisi asumaan vilkasliikenteisen tien varrelle, missä ei pahimmassa tapauksessa voi avata edes ikkunaa.

  Suomessa on tosiaan kesäisin luonnollista ”valosaastetta”, mutta siinäkin täytyy muistaa että suurimmassa osassa maata on öisin kuitenkin jonkun verran hämärää ja valoisuus on muutenkin kausiluonteista. Luonnonvalo on myös eri asia kuin keinovalo, joka palaa monasti yötä päivää niin ettei ikinä ole pimeää mihinkään vuodenaikaan. En sitten tiedä olisiko tätä kesäasiaa sivuttu Valon varjopuolet-kirjassa, en ole vieläkään ehtinyt lukea sitä… Ulkomailta muuttaneelta kuultua on kuitenkin se että talven pimeys ei ollut läheskään niin vaikea kestää kuin kesän valoisat yöt.

  Valosaasteongelma ei koske vain Suomea tai pohjoista yleensä, maailmalla se on varmasti vielä pahempi ongelma kun ekosysteemi ei ole tottunut edes valoisiin kesäöihin ja valosaastetta on paljon enemmän kuin täällä meillä. Ikävää jos esim lepakoita uhkaa tuulivoiman ja tautien lisäksi vielä valosaastekin, osa lepakkolajeista on vielä tärkeitä pölyttäjiä. Ja moni laji sekoaa valon takia eikä osaa suunnistaa oikein.

  Asiaa ja käsiteltävää olisi vaikka kuinka, mutta kaikkea ei tähänkään saanut…

 5. kjjo Kirjoittaa:

  Olen tilaisuuden tullen kierrellyt tuulivoimaloiden ympäristössä, enkä ole löytänyt yhtään linnunraatoa lepakoista puhumattakaan. Matkalla kyllä löytyy kuolleita lintuja niin, että pyöräillessä 80 alueella näkee raatoja ehkä 1/10km, isommilla teillä moninkertaisesti enemmän. Ihan selkee kokemukseen perustuva kuva on siis se, että tuulimyllyjen linnuntappovaikutusta on liioiteltu kun taas maanteitten osuudesta ei näe mainintaa vaikka se on valtava.

 6. arua Kirjoittaa:

  En puhunut linuista vaikka niitäkin varmasti törmäilee sekä tuulivoimaloihin että valaistuihin ja valaisemattomiin rakennuksiin, puhuin lähinnä lepakoista. Ne käsittääkseni harvemmin törmäävät tuulimyllyihin, vaikka sekin saattaa olla syy kuolemiin, mutta lavat tekevät ilmaan paineen muutoksia jotka voivat aiheuttaa niille sisäisiä vammoja. Tämän takia voimaloita ei pitäisi laittaa lepakoiden muuttoreiteille eikä mielellään lisääntymis- tai ruokailupaikoille.

  On kai odotettavissa että kun uudet energiamuodot yleistyvät, niiden mukana tulee yllättäviäkin ongelmia jotka pitää ottaa huomioon tai joita ainakin pitää tutkia lisää.

 7. kjjo Kirjoittaa:

  Laitetaan toki tuulivoimalan tilalle ydinvoimala. Otin linnut esiin, koska niitä käytetään syynä torjua tuulivoimaloita, vaikka en ole havainnut että lintu- ja meluongelmat estäis moottoriteiden rakentamista. Tai ydinvoimalan. Tulis pommi ja tappais kaikki kansalaiset.

 8. arua Kirjoittaa:

  No onpas positiivinen asenne. 😛

  Sanoin vain että asia pitää ottaa huomioon. Jos kaikki maat ja mannut täytetään tuulivoimaloilla miten sattuu tietämättä niiden vaikutusta ekosysteemiin, ongelmiahan siitä tulee. Eikö se ole nykyaikaa että luontokin yritetään ottaa huomioon?

  Kuolleet linnut ja muut eläimet näkyvät myös moottoritiellä helpommin kuin luonnossa, missä parikin lepakkoa saattaa jäädä löytymättä vaikka kävelisi ihan läheltä ohi. Mutta se ei tietenkään tarkoita että moottoritiet eivät olisi ongelmallisia, enkä tajua miksi yhdestä ongelmasta mainitseminen mitätöisi kaikki muut. Mutta se on kai nettikeskustelua… Tämän takia en mielelläni enää puhu netissä, varsinkaan sosiaalisessa mediassa.

 9. Outi Kirjoittaa:

  Valosaaste on kyllä pirullista. Niin monasti oon valvonu yöt läpeensä ku oon ollu yötä kavereilla joilla ei oo ikkunoissaan verhoja ja ikkunan takana hervoton katulamppu. Kyllä Tervajoki on hyvä vaikka meillä onki syksyllä ihan säkkipimeetä. Huolettaa muutenki se mitä valosaaste tekee eläimille.

Jätä vastaus