Negatiivisen kritiikin tarpeellisuudesta

Tags: , ,

21 kommenttia - “Negatiivisen kritiikin tarpeellisuudesta”

  1. Keijjo Kirjoittaa:

    Tää on parempi kuin uskalsin haaveilla. Kiitos. Oon vähä onnelline ny.

  2. Hannele K Kirjoittaa:

    Täydellistä. Negatiivinen kritiikki on kaikissa elämäntilanteissa hyödyllistä, vaikka se saattaakin satuttaa sillä hetkellä. =)

  3. Tessa Kirjoittaa:

    Hyviä pointteja Aura! Tämä sarjiksen opetussuunnitelmaan 🙂
    Tsemppaus ja kritiikki pitäis minusta ihan tietoisesti erottaa. Koulussa ois vaikka meditaatio hetki jossa kehuttais itteä ja toisia- ihminen tarvitsee sitä jotta itsetunto pysyis hyvänä ja uskaltais antaa ittensä kehittyä uusiin suuntiin. Sitten kritiikissä vois keskittyä vaan kritiikkiin. Eipä tarttis jännätä ja olla puolustuskannalla jos ei tiiä mitä saa. Sit tietäs.

  4. Toivo Kirjoittaa:

    hyvä juttu

  5. Ninni Kirjoittaa:

    Erittäin hyvä ja selkeä tiivistys kritiikin muodoista. Oikeasti rakentavaa palautetta on usein vaikea saada mistään, ja sen antaminen muille vaatii tietysti myös harjoitusta. Tässä etenkin zen-mestari- ja leipomisvertaukset toimivat hyvin.

  6. bL Kirjoittaa:

    Alkoi tekemään mieli suklaakakkua.

  7. verna Kirjoittaa:

    Keijjo the puppet master.
    Tää on hyvä.

  8. Saiccu Kirjoittaa:

    Täyttä asiaa! Olen huono kritisoimaan tätä merkintää, koska tässä on kaikki olennainen kerrottu jo :’3

  9. arua Kirjoittaa:

    No, mitä tuohon asiaton arvostelu-kohtaan tulee, seison taas mielipiteeni takana, vaikka olen sen perusteella kuulemma humorintajuton enkä osaa ottaa vastaan kritiikkiä… 😛

  10. rama Kirjoittaa:

    Taas naulan kantaan, Aura! Erottelet myös hienosti makuasioihin perustuvat kommentit ja oikeat tekniset/kerronnalliset puutteet.

    Kritiikin (sekä myönteisen että negatiivisen) vastaanottaminen kuuluu ammattikuvittajan/sarjakuvantekijän arkeen ja on myös erittäin toivottua. Ammattilainen ymmärtää myös että omiin töihin täytyy joskus täytyy tehdä muutoksia (jos tekee kaupallisia kuvituksia niin melkein aina). Miks tämä on luoviin ammatteihin olevielle aikoville niin vaikeaa ymmärtää? Esm kuulantyöntäjä tajuaa että jos valmentaja kehoittaa kehittämään tekniikkaa niin hän luultavasti on oikeassa, eikä vikise olevansa väärinymmärretty ja että muut heittää pidemmälle kun niillä on paremmat kengät. Mietin onko alan koulutuksen pääsykriteereillä ja myöhemmin itse koulutuksella osuutta asiaan?

    Olen tuskaillut monesti asiantuntevan kritiikin puutetta. Valitettavaksi tosiasiaksi jää kuitenkin että 99% netissä on joko ihqutusta tai paskanheittoa. Kumpaakan ei tarvitse. Aivan oma lukunsa ovat sitten kateelliset ja katkerat bloggaajat jotka vikisevät anonyymeinä mutta joilla ei ikinä olisi kanttia sanoa samaa IRL suoraan piirtäjälle…
    Anywayz, nyt kun saan kohtapuoliin appiin tarvittavat osat kasaan ajattelin laittaa sivuja ruodittavaksi sinne Auran ja Keijon perustamille sivustoille (^_^)

  11. rama Kirjoittaa:

    …ja mullakin alkoi tekemään mieli suklaakakkua (^_^) .

  12. arua Kirjoittaa:

    Jep, kun tilauksesta tekee, joutuu usein tekemään myönnytyksiä. Välillä kaupallisissa jutuissa joutuu tosin tekemään liikaakin muutoksia, ja tulos voi olla huonompi kuin alkuperäinen. (Vrt. isolla rahalla tehdyt ja liian varman päälle pelatut Hollywoodleffat)

    Ehkä yksi varteenotettava pointti on se, että myös piirtäjän pitää osata sanoa vastaan jos asiakkaan pyynnöt tuntuvat täysin vääriltä? .__.??

  13. rama Kirjoittaa:

    Ilman muuta! Omasta puolestani voin sanoa, että asiakas useinmiten hyväksyy kuvittajan mielipiteen olla muuttamatta jotain yksityiskohtaa niissä tapauksessa kun sellainen ei sodi yrityksen öh, core values (apua, mitä tämä on suomeksi?!) kanssa, kunhan vain perustelee kantansa fiksusti.

  14. A.G. Kirjoittaa:

    Täyttä asiaa. Ja vaikka sitä oli paljon ei tullu sitä ”äh, wall of text, ei jaksa lukea” fiilistä. Tosin nyt on kyllä semmonen fiilis että olen ihan paska piirtäjä mutta kukaan ei uskalla kertoa sitä mulle. Saisiko tämän myös englanniksi?

  15. Pulmu Kirjoittaa:

    Mikä tahansa kritiikki olis hyödyllistä. Jopa se ”ihan paska” on parempi kuin totaalinen hiljaisuus…

  16. arua Kirjoittaa:

    A.G: Kai tän voisi saada englanniksi, mutta oma englannin kirjoittaminen on päässyt pahasti ruostumaan. Ehkä jos joku muu osaisi kääntää…

    Pulmu: Muistan jonkun muunkin sanoneen samaa, ja tottahan se onkin. Pahinta on jos kukaan ei reagoi. Otinkin jo toisaalla esille pointin, että esmes Japanissa piirtäjiä kannustetaan varmaankin juuri siksi, ettei sitä työtä muuten jaksa, jos ei ole tunnetta että lukijat välittävät sarjakuvasta ja hahmoista. (Ja osittain se on varmasti sitä henkilönpalvontaa.)

    Jotkut ovat sitä mieltä ettei palautteesta tai lukijoista tarvitsekaan välittää, mutta se tuntuu aikamoiselta yleisön vähättelyltä… jos sarjakuvan julkaisee, kai se on tehty luettavaksi? Tietenkin eri piirtäjillä on omat lähtökohtansa: yksi haluaa vain piirtää, jos joku lukee niin hyvä, toinen taas haluaisi tosissaan julkaista sarjakuvaa, eikä pöytälaatikkoon piirtäminen tai pienimuotoinen pienlehteily riitä.
    Tietenkin on plussaa jos omaa tekemistään ei ota liian vakavasti…

  17. kejjo Kirjoittaa:

    Jos joku englannintaa tuon, toivon että se viedään englanninkieliseen sarjakuvawikiin, jota Jessica Abel ja kumppanit alkoi rakennella. Se on vasta suunnitteilla mutta asennettu.

    http://www.dw-wp.com/comicseduwiki/index.php?

  18. Nasuhorn Kirjoittaa:

    Tietysti on syytä pitää mielessä myös että minkään todella merkittävän kritiikin antaminen käy kyllä työstä, se vaatii melkoisen määrän analyysia ja fundeerausta jonka voisi käyttää muuhunkin, esim. omaan työhön. Kun netissä tapaa lähinnä muukalaisia jotka vaikuttaa ajoittain olevan osapuilleen yhtä todellisia kuin örkit, motivaatio moisen ”turhan” työn tekemiseen (ja vielä ilmaiseksi, valmentajat ja opettajathan saavat tyypillisesti jonkinlaisen palkkion työstään) lienee randomilla hyvin alhainen. Sanovat että keskivertotaiteilijan hovikriitikko on se, joka on hänen läheisistään huonoin kieltäytymään…

  19. arua Kirjoittaa:

    Juu, se kyllä on työtä. Olen kyllä itse huomannut, että palautteen antamisesta on paljon hyötyä myös itselle. Ehkä joissain tapauksissa jopa enemmän.

    Mutta onhan se tavallaan itsekästäkin, jos töistä ei kuule mitään lukijoilta (eli jos ne eivät ole suosittuja) moni alkaa miettiä että mitä itse tekee pieleen ja sitten haluaa palautetta ja neuvoja jotta voisi kehittyä. Mutta harva niitä osaa tai jaksaa antaa.

  20. Tatar Kirjoittaa:

    Tässä oli paljon tärkeetä asiaa, kiitos että viitsit! Aloin heti mielessäni laskemaan, montako kertaa sitä on itse saanut tarpeellista kritiikkiä muilta kuin opettajilta, ja pieneksihän tuo luku jäi. Sitten tajusin, että vielä pienemmäksi taitaa jäädä omien mielipiteiden jakaminen, että eipä minustakaan ole tässä asiassa paljon hyötyä ollut! Tämäkin on antamisen ja saamisen asia. Lupaan siis edistää negatiivisen palautteen aatetta jatkossa omalta osaltani. Tietty varmaan hyvä pysytellä niissä asioissa, joista tietää edes jotain. 😀

  21. arua Kirjoittaa:

    🙂 (Hyvää) negatiivista krittiikkiä on tosiaan vaikeaa sekä saada että antaa, ja aina ei voi olla varma että se otetaan vastaan vaikka sitä olisi varta vasten pyydetty… olen kuullut tapauksista jotka eivät uskalla antaa sitä koskaan huonojen kokemusten takia, ja myönnettäköön, enpä itsekään oikein osaisi ketään lähteä neuvomaan kun sitä pelkää että muut ajattelevat että ”mitä tuokin tossa mestaroi”. Tästä suuntauksesta pitäisi päästä eroon koska sitten on kurjaa jos ei mistään saa kunnollista vastausta että mikä mättää jos palautteesta voi kuitenkin tulkita että selvästi jokin mättää ja töiden vastaanotto ei ole mitenkään erityisen innostunutta. Piirtäjille olisi hyödyllistä vaikka tavata porukassa ja antaa palautetta ja ehdotuksia toisilleen. Kaikkeahan ei tarvitse aina toteuttaa mitä muut ehdottavat mutta siitä olisi silti hyötyä.

Jätä vastaus